27 August, 2007

My short online conversation with a friend who is a PTD officer.


This was a conversation with a friend of mine who is a Diplomatic Administration Officer or more commonly known as Pegawai Tadbir Diplomat (PTD). I thought that I should share this of what civil servants actually think of politicians.

A:blog aje la ko ni

me:baca le, tak susah kan?

A:boring la topik ni zainuddin maidin kan dulu x-journalist std la dia buat mcmtu

me:baca habis tak?

A:once a not-so-professional smpi bebila pun mcmtu buat bodo je

me:baca ler sampai habis

A:dah aku rasa ko betul n dia pun betul masing2 pertahankan hak masing2 ni democracy n ko nye ayat kena quote

me:precisely out from nowhere hehehe

A:isu ni takde begitu penting pun kat dewan rakyat or dewan negara ignore je kan dh nak pilihanraya std la tu..

me:hahahah~!

A:this is wat we call as propaganda satu isu yg aku as a ptd akan persetankan 100% sbb aku tau yg kena jd balaci pun nnt aku dan rakan2ptd gak so baik buat bodo je sbb memperbodohkan org lain this is wat we call as propaganda

me:so you as a civil servant personally do not really like this kind of bullshit? Tapi ko kan PTD. Ramai ke yg berfikiran mcm ko nih?

A:satu perkara PENTING bloggers mcm ko kena tau govt is govt

me:ko tak payah bg tau itu...dah lama dah aku tau

A:govt alone ada 2 jenis konsep 1-sepenuhnya merujuk kepada politik dan politician

me:but you know the heads are politicians anyway

A:2-yg digunapakai only refers to govt officers n staff WHICH doesnt got athg to do with politician except menjadi balaci kepada mereka
NO my ketua IS not politician,mind u ketua aku KSN aku report kat dia..dia accountable ke atas aku bukan politician PM pun bukan

me:yeah i get your point but they the politicians do not seem to understand this

A:govt staff n politicians r like ice cream n cone..

me:especially the menteris bile depa kata they say government that is always the tune ko tak sedar ke?

A:nak makan kalu nak makan sedap kena ada cone..tp lain ingredient lain functions..tp kena bersama lama dh cuba ko tanye mana2 ptd..

me:secara tak langsung korang pun kena maki hamun...tak patut betul la kan

A:ada tak satu pun kerja kitaorg ni diagung2kan kalu berjalan baik? yg tak jadi je, kitaorg pun tak kisah
as wat i said..ko nak gado dgn diaorg pun buat pe...bcos kitaorg sume tau..kitaorg ni lg bagus

Now that is eye opening wasn't it? I guess even some civil servants do not agree as to what the ministers say or do.

















3 comments:

zewt said...

very englightening indeed.

exex said...

have u heard of pasir gudang ? so much rumours lah

Faatin said...

quoted by IHT !!*clap clap*