27 September, 2007

Muslims: Stop spreading lies and spamming mail.


I get annoyed very so often when I receive spam and those really long ass forwarded emails thread. If it is funny I do not mind that much but when it comes to the point of spreading lies and fitnah plus the decency to expose ones lack of knowledge it really makes me wish that these bunch of people will be forever be IT illiterate.

Subject: FW: Hati2 makan di Food Court - Jual makanan tak halal (babi)

for peminat2 setia mydin subang jaya .. patutlah dianyer tukang masuk cam ala2 kapirr jer. huhuhuhu ..


Assalamu’alaikum warahmatullahi wa barakatuhu, Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang Ya ALLAH ampun kan dosa ku seandai apa yang apa aku tulis ini tidak betul dan seandai nya betul ia nya berlaku denagn izin mu jua .

Kejadian ini berlaku di FOOD COURT mydin subang jaya, Pada 22 /09/07 saya sekeluarga lebeh kurang jam 10 30 pagi ke mydin ni untuk berbelanja , biasa lah dah sampai semasa di ruang legar tinjau2 dulu apa yang tergoda dek hati dalam bulan PUASA ni, Hiasan di tambah maklum lah nak goda pengunjung2 , dan saya sendiri pun dah mula tergoda tapi yang heran atau memang gerak ALLAH saya terbaca banner MENU makanan yang di gangtung, MASYA ALLAH apa yang saya lihat salah satu dari MENU ia itu No 15 tertulis HAM , saya tak lah arif sangat pasal resepi dari BABI ni , dan dengan rasa saya tanggung jawab atau MUNGKIN kerana ALLAH nak uji sejauh mana keberanian dalam hati saya yang kerdil ini , Saya memanggil juru jual di salah satu gerai dan menegur kenapa ada MENU dari BABI, dan si juru jual bertegas semua MENU di sini HALAL kata nya,tapi kerana tak tak yakin dengan jawapan nya saya panggil saorang lagi untuk memastikan apa benar yang di kata semua HALAL dan minah ni kata tu memang BABI , saya ucapkan terima kaseh pada nya, nil ah bagus nya ada Hand phone yang berkemera saya ambil GAMBAR BANNER TU , pas tu saya terus kan hasrat saya berbelanja .

Selepas tu semasa nak pulang bila poket dah mula ringan dah di infak kat tok mydin, hati saya maseh tergerak nak tengok BANNER tadi ALHAMDULILLAH apa yang saya lihat MENU tadi dah di TUTUP dengan KERTAS , makne nya betul lah BABI , saya sekali lagi ambil gambar BENNER tu dan saya bertekat akan hebah kan perkara ni kerana dalam hati kecil saya tak REDHA ada orang islam termakan benda2 tak HALAL apa lagi dalam bulan yang mulia ni, yang pasti BANNER dah di tutup tapi menu nya WALLAHU A’LAM tolong hati2 kalau maseh nak makan. mencari yang HALAL ada lah fardhu pada kita mencari yang sedap tu kalau TERMAMPU BUAT LAH,

Saya berdoa ke hadrat ALLAH SWT kepada sesiapa yang memanjang kan pekara baik walau pun satu ayat ada rahmah dari nya
Yang baik dari ALLAH dan yang tak BAIK pun dari ALLAH
Sekira apa yang saya tulis ni tak tepat itu ada lah kelemahan saya insan kerdil

Mustafa .



Click on images to view larger version

Now I know whoever it is is trying to be helpful but lacking the knowledge will only bring FITNAH. On top of that here it is probable that to state something that is Halal to Haram. Now this is purely ignorance.

CHICKEN HAM is not HAM HAM (PORK HAM)~! It is basically chicken fillets made into slices. Same goes to beef ham. Also, once a premise serves one item in the menu with pork it will make all the other stuff in the menu NOT HALAL as well.

Now we know there is ignorance and on top of that denying ones right to earn Halal income is a sin already. So please fellow muslims...get your knowledge and facts right first. DO NOT spread anything if you have no knowledge of it just like this idiot who did. Saying sorry early on in the email does not release this person from spreading the wrong information. Only an uneducated can influence non educated.









10 comments:

mahaguru58 said...

Assalamualaikum.

It's because of unlearned idiots like these who cause society unnecessary stress and conflict because of their being clueless about the difference between the term 'chicken ham' and 'ham from pork'!

You should publish the idiot's email so that the whole nation can come to know who is behind such spreading of malicious spam emails.

Rauff said...

A friend fwd me the mail just to prove his point that there is such an unlearned idiot that causes such inconveniences.

The email address could not be traced...the thread is a long ass one with some omissions to the complete list.

Gallivanter said...

Unbelievable. What a moron.

kraken said...

Due to lack of knowledge, we can see that uneducated malay easily "jumpy" when ever sees something similar to something else in which is "haram"..

I'm pretty sure he's educated but living under a glass...can see the world, but afraid to go out...

I wonder he ever tried dunkin' donuts since there's a menu called turkey ham sandwich. I'm sure "mustafa" would jump and make another accusation and email "HARAM HARAM HARAM"

maman said...

did anyone realise that , if the so called incident happened on the 22nd september 2007, at 10.30 am... then this dude... wasnt fasting? apa kerja duk survey food court time ramadhan. giler bengong.

many people tak tau. chicken ham is not made of pig.....

rational thinker said...

mmg daif

Sharina said...

What an idiot. I bet he thinks turkey ham is pork ham as well.

This is like those idiots who forward emails about the digi "I will follow you" song.

The sad part is that a lot of people actually believe this shit.

Rauff said...

Hmmm...perhaps one day i shall go to Tesco or Giant. show the whole selection of Beef & chicken salami and pastarami, bacons and smoked meat slices. I'll post it here just so that Muslims will know that these foods are in fact Halal to be consumed. Well unless they bought the food with gambling or bribe money than it will be haram anyways.

Anonymous said...

I pity those who easily pass foolish judgements and as a result the innocent suffer like in this case the rest owner! Janganlah fitnah orang yang tidak bersalah!

Jon said...

Assalamualaikum..

Tak perlu laa nak keji dia..mungkin cara dia salah, sbb sebarkan email..tp sekurang-sekurangnye, dia berhati-hati. Takde la main bedal je sumer yg nampak sedap. Walaupun kita duduk negara Islam, tp kita tetap kene berhati-hati. Sbg contoh, ada sebuah restoren Chinese Muslim, terpampang tanda halal bukan main besar( bukannye dari JAKIM pun), tapi tukang masak bukan beragama Islam. Rasanye org tak tau tukang masaknye bukan beragama Islam, sbb takkan nak tampal tanda Halal kat dahi tukang masak tu kan. Tapi masih ramai yg dtg dan kebanyakkannye dari kalangan org Islam. Sbb ape?? Apa yg penting amalkan sikap berhati-hati, sbb mencari yg halal itu fardu.